כנס הבנייה והתשתיות השנתי של ארגון בוני ירושלים והסביבה נערך השנה בסימן תקומה.
הכנס השנתי לבנייה ותשתיות של ארגון בוני ירושלים והסביבה התקיים בשבוע שעבר בים המלח במעמד יו"ר הכנסת אמיר אוחנה ובהשתתפות כ 500 משתתפים בהם: קבלנים ויזמים מענפי היזמות, הבניה החוזית והתשתיות, הנהלת האיגוד, נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק, הנשיא היוצא ראול סרוגו, יו"ר בוני ירושלים, אילן גורדו, היו"ר בועז ישראל ומנכ"ל הארגון יהונתן ניסים, תא"ל בדימוס דדי שמחי, וכן חברות בולטות במשק שנתנו חסותן לאירוע.
אילן גורדו, יו"ר הארגון בירושלים וגזבר התאחדות הקבלנים בוני הארץ אמר בתום הכנס כי השנה "אנשים הצביעו ברגליים. הרבה מאד קבלנים ונותני חסויות הגיעו והביעו אמון בארגון ובכנס שהיה חשוב מאוד עבור כולנו", אמר גורדו.
גורדו אמר בכנס כי הוא מתכוון להשקיע את כל זמנו ומרצו למען התאוששות וצמיחת הענף. "אנחנו רוצים לאפשר לקבלני התשתיות תנאים הוגנים בחוזים, לסייע בהשגת כוח אדם מוכשר ומיומן וזמין. חשוב לנו שמשרדי הממשלה יעסקו בנושא האיחורים במסירה עקב מלחמת חרבות ברזל, ולא לתת לנו הקבלנים והיזמים להמתין לתביעות מכל סוג". כמו כן אמר גורדו כי הארגון יפעל למגר את ארגוני הפשיעה שפעילים בישראל בענף הבניה וכן יעסוק בבטיחות באתרי העבודה.
"הכנס נערך בסימן תקומה תוך מתן דגש על התייעלות בחדשנות ושיטות בניה מתקדמות של הענף ובבסיס המקצועי, הוא כלל תכנים מקצועיים והרצאות שמטרתן מציאת פתרונות למשברים והחסמים הרבים של הענף עקב המלחמה.לצד זאת, חשוב היה לנו לתת אתנחתה לקבלנים וכן לכבד את הנופלים והחטופים", סיכם מנכ"ל הארגון יהונתן ניסים ואמר כי מבחינת התגובות של המשתתפים הכנס היה מרשים מושקע ומוצלח ובע״ה גם יחזק את תקומת הענף ומדינת ישראל.
שיח פתוח בין הקבלנים למתכנני העיר
אחד המפגשים המיוחדים הוא השיח הפתוח שהתקיים בכנס עם קבלנים ויזמים עם מתכנן מחוז ירושלים-האדריכל דן קינן ועם מהנדס העיר ירושלים אינג' יואל אבן. הם שוחחו על הצרכים והבעיות שהם חווים, במיוחד במהלך התקופה הקשה מאז ה-7.10, הביעו את הצרכים, לצד החששות והרעיונות שלהם כיצד לשפר את הענף, תוך הסכמה מקיר לקיר, שבירושלים חל שיפור משמעותי ביחס לשנים עברו.
בין הנושאים שעלו בדיון: שמאות ונתונים לא מדוייקים של עסקאות נדלן שנעשות וגורמות הפסדים לקבלנים, ההתמודדות, מתחילת המלחמה, עם תנאים בלתי אפשריים והפסדים עצומים בשל עצירת כניסתם של פועלים פלשתינאים אל מול העלות העצומה, (פי 2.5), בגין הבאתם של עובדים הזרים. תוספת שמסתכמת בכ- 9% מכלל עלות הפרוייקט. "כמעט שנה עד שהגיעו העובדים הזרים כתוצאה מהבירוקרטיה הקשה ברשות ההגירה ועדיין יש מחסור בכח עבודה של עשרות אלפי עובדים. עוד בין הנושאים התייקרות חומרים משמעותית עקב המלחמה, סביבה אינפלציונית עם עלויות מימון גבוהות מאוד. עוד נושא הענף סבל במחסור עצום בכח אדם בשדרת המהנדסים, מנהלי העבודה וההנדסאים שגויסו למאות ימי מילואים.
"המדינה לא נותנת ליזמים פיצויים על איחורים במסירה עקב המלחמה. מצב אבסורדי שהמדינה היא שיצרה אותו ולא מסייעת במצב החמור שנוצר ובגללו לא ניתן למסור את הדירות לדיירים במועדם. היזמים נתבעים על ידי הדיירים בעשרות מיליוני ש״ח. כל אלו הביאו את הענף לתקופה הקשה היותר בתולדותיו", אמר מנכ"ל הארגון.
"ביקשנו ממהנדס העיר ומראש העיר לצמצם את המחוייבות של יזמים לתקופת השכירויות בפרוייקטים, בהוראת שעה, במקום לעשרים שנים לעשר שנים זאת במטרה לעודד יזמים לבנות. כיום, בגלל הריבית הגבוהה והמחוייבות של היזמים להשכיר דירה לתקופה של 20 שנים לא משתלם להם לבנות או לגשת למכרזים. זה המצב גם בפרוייקט 'דירה להשכיר', הפרוייקט לאומי, שהפך ל'לא משתלם' לחלוטין עבור היזמים וזו גם הסיבה שהם אינם ניגשים אליו.
מהנדס העיר יואל אבן מסר שהנושאים שהועלו יבחנו וייבדקו במטרה לסייע לענף לצאת מהמשבר הקשה ולהמשיך את צמיחת הבנייה בעיר. הוא עדכן כי בירושלים כיום נמצאות בירושלים 20,409 יחידות דיור בשלבים שונים של בניה ושאוכלוסיית העיר עומדת מעבר למיליון תושבים. הוא קרא ליזמים והבונים לשמור על איכות הבניה ואמר שעל איכות אנחנו מוכנים לשלם יותר כדי שירושלים תשמור על יופייה.
ראש סקטור הנדל״ן בבנק מזרחי פנינה אלה סקרה את מצב ענף הבנייה ואמרה
ששוק הנדלן מתגבר על המלחמה, שהפרוייקטים בעיר בקצב בניה טוב. לדבריה קיימות כיום כ 70 אלף יחידות דיור בבניה בעיקר בתל אביב וגם בירושלים וניתן לראות שהרוכשים חזרו לשוק. בסקר שנעשה על ידי הבנק באוגוסט האחרון, סיפרה פנינה אלה, נמצא כי קיים ביקוש בקרב הרוכשים לממ"ד. 80% רוצים דירה עם ממ"ד ונטייה זו גורמת להם לרכוש בפרויייקטים חדשים המאובזרים בחדרי מיגון דירתיים.
אחרי לילה לבן- מהכנסת לכנס
יו"ר הכנסת, ח"כ אמיר אוחנה, הגיע לכנס בים המלח, אחרי לילה לבן בכנסת ושיתף את במהלכים האחרונים בפוליטיקה של בית המחוקקים הישראלי. היו"ר אוחנה שיתף את המשתתפים והסביר על מהות השינוי של החוק לבחירת השופטים .
חיים: באור ולא בבור
במפגש מרגש מאוד, שיתפה איריס חיים, אימו של החטוף יותם הי"ד, שנהרג בשוגג על ידי חיילי צה"ל את סיפורו של בנה ושל המשפחה ועל ההחלטה לראות טוב. בהרצאה ב'אור ולא בחושך' היא אמרה: "גם כשהחושך מאוד גדול, אם אני מאמינה שטוב אני אמצא הטוב הזה, וללמוד להגיד תודה, אמרה איריס חיים. הסיפור קורע הלב לא הותיר עין אחת יבשה באולם.
דדי שמחי: עברנו אירוע בקנה מידה תנ"כי
דדי שמחי, אביו של גיא לוחם סיירת צנחנים שנפל ב 7/10 לאחר שהציל בידיים חשופות 30 מחבריו אמר אנחנו דור שצריך לכבד את הילדים שלנו. על הזוועות שראה בדרום בימי הלחימה הראשונים אמר "ראיתי מה שעשו לבנים ובנות שלנו ב 7/10; אם עם ישראל ידע רק 30% ממה שקרה שם, ממה שעשו לילדים שלנו, כל הוויכוחים היו נגמרים. כל אחד ממי שעבר את התקופה של ה-7.10 עבר אירוע בקנה מידה היסטורי בונה היסטוריה, הרגו אותנו כי אנחנו יהודים, לא ישראלים, יהודים. עם זאת המדינה חייבת להיות שמחה שוב, זה חלק מהתפקיד שלנו כהורים שכולים".
הופעות, אותות הוקרה ומתחם חסויות שוקק
הכנס השנתי כלל השנה מתחם החסויות שוקק פעילות עם חברות בולטות שחלקן אף הביאו כלים כבדים שהובאו במיוחד לים המלח, הן כללו הופעות של 'הפרויקט של רביבו, של איציק ריקן וגם הרצאה מעניינת של אוהד חמו. כל אלו יצרו אווירה נפלאה.
הארגון ארח בערב הגאלה לוחמים מיחידת כפיר במטרה לתת להם קצת מנוחה, וכן הוענקו בערב זה מגני הוקרה לנשיא ההתאחדות היוצא של בוני הארץ ראול סרוגו
ולקבלנים הוותיקים ברוך קול ויואל ישראל. הנהלת בוני ירושלים ברכה גם את רוני בריק, הנשיא הנכנס של הארגון הארצי תוך הבטחה לעמוד לימינו לכל משימה ולכל אתגר נדרש לטובת חברי הארגון והענף.